Waterwoning Schoonschip, Amsterdam

Varend woonschip Frisia XV, Amsterdam

Woonark Ark van Kiek, Oud Ade

Woonark Ark van Kiek
Kiek van der Poel

Locatie
Vennemeer, Oud Ade

Type
Gerenoveerde woonark

Gebouwd
Betonnen casco uit 1965, nieuwe opbouw in 2020

Ontwerp
Architect: Rooijakkers Architecten
Bouwer: Timmerbedrijf Hoga, Kiek van der Poel, familie en vrienden

Foto’s
Kathelijne Verhoef

Zelfvoorzienend en zo dicht mogelijk bij de natuur leven, dat is de wens van bewoner Kiek. “Op deze plek ben ik geboren en ik ga hier nooit meer vandaan.” Dus hoeft ze niet te voldoen aan wat gangbaar is, en kan ze een ark bouwen rond haar eigen specifieke wensen. Aan een tafel en een bad heeft ze genoeg.

Wat Kiek betreft had de ark wel kleiner gemogen. Maar de vijftig jaar oude betonbak van haar ouders vervangen voor een kleinere nieuwe, dat gaat in tegen haar wens om circulair te bouwen. Kiek weet de bank ervan te overtuigen dat hergebruik van haar vijftig jaar oude betonbak óók duurzaam is. Ze laat de scheuren repareren en het betonnen casco inspecteren – en krijgt anderhalve ton lening. Met denken vanuit wat je wél hebt, bouwt ze een huis dat precies bij háár past.

Aan de zuidelijke kopse kant van de ark is de vloer verhoogd, om ruimte te maken voor de berging. Zo ontstaat de verhoogde opkamer: een knusse zitplek, grenzend aan een terras met ondergaande zon. Onder de verhoging aan het andere uiterste is de wasruimte. Daar vind je ook de warmtepomp – met bron in het water van het Vennemeer. Bovenop de verhoging is de bedstee gebouwd. En vanuit daar klim je zó in bad.

In dat ligbad heb je trouwens echt een fantastische waterbeleving! Over de volledige lengte van de boot is een 15 meter lang meubel gebouwd, waarin keuken en badkamer zijn opgenomen. Erboven ontwierp Rooijakkers een doorlopend panoramaraam. Of je nou kookt of in bad zit, je hebt altijd breed uitzicht over het water. Aan de zonnige – en windvrije – walkant staat de harmonica-pui een groot deel van het jaar helemaal open, zodat je half buiten woont.

De vakwerkligger (12,5 meter overspanning / 1,1 meter hoog met een zeeg) was voor de bouwer een grote uitdaging, met name omdat-ie in het werk gemaakt moest worden. Voor de zekerheid is het spant voorzien van stalen trekbanden met een wartelsysteem. Daarmee kan het spant eventueel extra op spanning gebracht worden.

Echt sympathiek wordt deze ark pas, als je beseft dat alles tot in detail doordacht is. Een sleuf boven het bed laat licht uit de daklichten in de gang én het bed vallen. De ruimte achter de wc-bril is precies genoeg voor shampoo en doucheschuim. Uit de wand komen twee velletjes wc-papier: de rollen zijn weggewerkt in de kast erachter. In de bedstee is het nachtkastje een vakje dat aan de andere kant een kastje voor je sleutels is.

En wat betreft die duurzaamheid? De isolatiewaarde van deze ark is net zo hoog als die van een nieuwbouwwoning, terwijl de eisen voor een woonboot lager zijn. Zelfs de plafondlampen boven het 15 meter lange aanrecht zijn gerecycled uit de oude boot.

Bekijk hier de plattegrond.