Woonark Leedezicht

Woonark Leedezicht
Rik en Lydia Komor

Locatie
Hofpolder, Warmond

Type
Woonark 22 x 5,2m

Gebouwd
2023

Ontwerp
studio PROTOTYPE

Bouw
Domera

Interieur
Jerry de Winter

Foto’s

Illustratie plattegrond
Auke Herrema

Recreatievilla op het water
In 1996 kochten we een woonboot aan de eeuwenoude Hofpolder in Warmond, in de bocht van de Leede naar het Spriet. Met vier kinderen was en is het een heerlijke plek voor de weekenden en vakanties. Inmiddels is de jongste 33 jaar en zijn er negen kleinkinderen. Gelukkig is ook de aanhang inmiddels fan van het woonbootleven, de bootjes, zwemmen, etc.

In 2021 was de oude geheel ingesteigerde woonboot toe aan een renovatie. Ook al het steigerwerk moest worden vervangen. Met de grotere familiesamenstelling wilden we bovendien meer ruimte. We zagen in onze omgeving dat nieuwe woonschepen een verdieping onder water kregen. Het idee van een hele nieuwe woonboot op dezelfde plek begon te rijpen.

Eigentijdse visie
Onze jongste zoon kende architect Jeroen Steenvoorden van Studio Prototype uit Amsterdam. Met het oog op de volgende generatie wilden we dat de architect uit de generatie van onze kinderen zou komen. Voor de bouw viel onze keuze op het jonge bedrijf Domera uit Gouda, geleid door de broers Vroegindeweij. Ook onze lokale aannemer Fred Kool, die alles weet van woonboten en wat daarbij komt kijken, was en is een van onze adviseurs.

In het interieur wilden we wat van de oude sfeer terugzien – we wilden geen steriel, kantoorachtig geheel. We kregen advies van Jerry de Winter Interior Styling uit Amsterdam, en konden onze smaak daarbij prima kwijt.

Denk- en puzzelwerk
In het najaar van 2022 werd de betonnen bak afgeleverd in Gouda. De prefab CLT-wandconstructies werden vervolgens in relatief korte tijd geplaatst, de vloeren werden gestort, etc. Het proces ging gepaard met veel denk- en puzzelwerk, veel bouwvergaderingen en verhitte discussies, maar het resultaat mag er zijn.

Tweelaagse structuur
De ark bestaat uit een twee lagen, met de leef en -samenkomstruimten op waterniveau. Het ruimtelijke concept gaat uit van het creëren van doorzichten over zowel de lengte als de breedte van de ark. Hierdoor ontstaat een hele mooie opeenvolging van ruimten.

Bij de bouw is goed nagedacht over de lichtinval. Dat zie je bijvoorbeeld aan het Japans aandoende dak met eikenhout en twee hoger liggende vlakken die licht binnenlaten, maar ook aan de ramen rondom. In plaats van brede glaspuien kozen we voor een gevel met een afwisseling van ‘open’ en ‘gesloten’. Zo hebben we toch privacy aan deze druk bevaren vaart.

Boven is er veel leefruimte, met een aparte, af te scheiden kinderhoek. Beneden bevinden zich de slaapkamers, de doucheruimtes, een ruimte voor de wasmachine en de droger, en de technische ruimte. We dachten dat onder water slapen vreemd zou zijn, maar door de koekoeken hebben we ook op deze verdieping voldoende lichtinval.

Eyecatcher
In mei 2023 werd de nieuwe boot vanuit Gouda naar onze vertrouwde ligplaats in Warmond gesleept. Het is een echte eyecatcher en past erg mooi in het landschap, vinden we. We hopen dat wij en onze kinderen en hun gezinnen er nog lang gebruik van kunnen maken.

Illustratie plattegrond

Andere genomineerden:

Woonark De Golf

Alkmaar

Woonschip Kotter Holland

Amsterdam

Woonschip Zwartewater

Amsterdam

Woonschip Zwartewater

Woonschip Kotter Holland