Winnaar Woonboot van het Jaar 2017

 

Op vrijdag 18 mei is de uitslag van de Woonboot van het Jaar-verkiezing bekendgemaakt. In aanwezigheid van genomineerde woonbootbewoners, hun architecten en/of aannemers en genodigden is de winnaar uitgeroepen.

De Woonboot van het Jaar 2017 is woonschip Johanna te IJburg. Bekijk hier meer foto’s van het schip.

Uit het juryrapport:

“Niet iedereen aan boord van de Johanna was gelijk enthousiast over het wonen op een woonboot. De belofte aan de kinderen was daarom dat het een écht huis moest worden, zonder scheepse details als slaapkooien met laddertjes, donkere ruimtes en kruip-door-sluip-doorgangetjes. Toch komen jachtbouw en woningbouw prachtig samen in dit voormalige vrachtschip. Door de conventies overboord te gooien en van het schip een huis te maken waarin alle woonniveaus met elkaar in verbinding staan, hebben de nautische aspecten júíst de aandacht gekregen die ze verdienen. Vanuit de hal onder het stuurhuis word je bijvoorbeeld verrast door de vorm en omvang van het voormalige laadruim, en vallen de ronde patrijspoorten in het moderne interieur extra op, net als de zeeg van het schip. Die ronde doorbuiging is bijna heilig: toen een paar schippers na het inkorten van het schip (zodat het op de ligplaats zou passen) van mening waren dat de zeeg niet meer mooi was, heeft de eigenaar opdracht gegeven die te corrigeren. Ook een klein stukje klinknagels met trap van de oude laadvloer laat nog wat van het vrachtschip zien. Dat ‘ontschepen’ is wat de jury betreft dus – gelukkig! – niet gelukt.

Als het gaat om duurzaamheid geeft de oude Johanna het goede voorbeeld. Haar stalen huid en vele ramen zijn degelijk geïsoleerd, zodat het water op een lage temperatuur door een warmtepomp (met als bron luchtventilatoren op het voordek) verwarmd kan worden. Het energieverbruik wordt vervolgens op de smartphone gemonitord, zodat ook het gedrag groener wordt. Daarmee scoort het varende woonschip op alle criteria hoog – en het heeft nog iets extra’s: eigenzinnigheid. De jury is jaloers en heeft Johanna unaniem verkozen tot de Woonboot van het Jaar 2017.

De combinatie van oud schip en nieuw huis heeft een hele nieuwe, en vooral geslaagde, uitwerking gekregen. Maar het meest verrassend is het interieur, dat bijzondere ruimtes, spannende doorkijkjes en veel licht oplevert. Een bijzonder varend droomschip waarmee veel avonturen beleefd kunnen worden; varend, als duurzaamheidsproject en als familiehuis.”

De grote meerderheid van stemmen via deze website ging naar Nigtevecht, waardoor woonark De Barn zich de winnaar van de Publieksprijs Woonboot van het Jaar 2017 mag noemen. Bekijk hier foto’s van de ark.

Winnaar Woonboot van het Jaar 2017

Woonschip Johanna, IJburg

Winnaar Publieksprijs 2017

Woonark De Barn, Nigtevecht
persmap: 2017
genomineerden: 2017