Winnaar Woonboot van het Jaar 2015

“Ik heb een mooi doosje van een oude tante – en daar wil ik een ark omheen”. Zo begon het gesprek tussen Dan Blazer en +31 Architects misschien wel…

Opdrachtgever Dan Blazer had a dream en + 31 Architects uit Amsterdam hielp hem die droom te realiseren. Wat  Blazer voor ogen had, was een moderne woonvilla op het water. Het moest een feest van (dag)licht zijn met vanuit de woonkamer en keuken een onbelemmerd zicht op de Amstel. Alle andere vertrekken moesten onder de waterlijn verdwijnen, maar het mochten geen donkere, benauwde ruimtes worden.

Om niets aan het toeval over te laten, moest Blazer in opdracht van + 31 Architects verschillende moodboards maken met materialen, kleuren en vormen van zijn voorkeur. Het uiteindelijke ontwerpproces van een jaar verliep aan de hand van deze voorkeurschetsen en ging hier en daar gepaard met heftige discussies. Het was Blazer zelf die rigoureuze ideeën voorstelde, zoals de volledig open verdieping op waterniveau. Een goed project heeft dan ook altijd een goede opdrachtgever. Met een door Post Arkenbouw uit Marknesse gebouwd resultaat waarmee Blazer en zijn familie meer dan tevreden is.

 

Zorgvuldig

Er wordt wel eens gezegd dat goede architectuur bestaat bij de gratie van zorgvuldige detaillering (the devil is in the detail) en wie met dat criterium voor ogen de woonark beschouwd, komt ruimschoots aan zijn trekken. In eerste instantie valt de zorgvuldige detaillering niet eens op, en dat is misschien wel de kracht van dit ontwerp.

Elke ruimte is met een zorgvuldige vanzelfsprekendheid uitgevoerd en voelt daardoor goed. Een mooi voorbeeld daarvan is de zwevende trap, gemaakt van massieve scheepsstalen delen. Hier is duidelijk een vakman aan het werk geweest. Ondanks het dikke staal oogt de trap fragiel, maar het materiaal geeft bij het op- en aflopen geen krimp. De trap voert naar het souterrain waar de slaapkamers en badkamers zich bevinden. Twee ramen boven de waterlijn zorgen dat het daglicht tot diep in het souterrain kan doordringen, zonder dat dat voor de bovenverdieping beperkingen oplevert. Schuin naast de trap staat een slaapbank, er tegenover een strakke witte muur. Bij nadere beschouwing verbergt de muur een set speakers waardoor de kinderen kunnen gamen op oorlogssterkte maar niemand last heeft van hinderlijke snoeren, zoals door heel het huis domotica te vinden is. Grappig detail is de koof die een gordijn verbergt: slaapbank uitgeklapt, gordijn dichtgeschoven et volià: een extra ruimte.

Kast of wand

Een ander mooi detail is de kastenwand waarlangs je loopt richting master bedroom. De eerste deur is geen deur, althans, geen kastdeur. Geopend vormt hij een deur die de ouderslaapkamer afsluit. De jury was onder de indruk van de vrij indeelbare plattegrond met deze slimme kastdeuren die dubbel dienst doen als slaapkamerdeur en details waaruit vakmanschap spreekt. Fraai is ook de manier waarop + 31 Architects binnen met buiten verbond. Over de hele lengte is een drijvend terras aan de woonark gekoppeld. De vloer loopt van binnen door naar buiten in dezelfde kleur en hoogte. Dit maakt niet alleen het woongedeelte visueel groter, het geeft de ark een duidelijk frame en het terras geeft een frisse duik in de Amstel een extra dimensie. De zonwering valt in opgeklapte toestand weg achter het boeiboord en dat is sierlijk.

En dat doosje van die tante…? Het heeft een prominente plek gekregen in de woonboot – door een prachtig bedacht detail van +31 Architects.

Woonark Weesperzijde biedt het meest complete pakket, een woonboot die van exterieur tot uitvoering voorbeeldig is. Een optelsom van intrinsieke kwaliteiten zo hoog dat Woonark Weesperzijde zich terecht Woonboot van het jaar 2015 mag noemen.

Winnaar Woonboot van het Jaar 2015

Woonark Weesperzijde
persmap: 2015
genomineerden: 2015