Woonark Weesperzijde

Beschrijving

Woonark Weesperzijde
Dan Blazer, Amsterdam

Type:
Woonark over 2 lagen

Architect:
+31 Architects uit Amsterdam

Gebouwd:
Post Arkenbouw uit Marknesse

Interieur:
Kasten en keuken door Sasker Fortuin uit Utrecht

Fotografie:
Ewout Huibers

Bruto vloeroppervlak / inhoud:
199 m2 / 538 m3

Afmetingen:
20 x 5 m, hoogte vanaf waterlijn 3m, 2,4m onder water. Drijvend terras: 20m x 2m.

Het verhaal van de Weesperzijde

De inzender:Wonen aan de Amstel in Amsterdam is een beleving op zich maar op deze locatie ligt de crème de la crème op het gebied van de woonboten dicht bijeen. Wederom heeft +31ARCHITECTS ervoor gezorgd dat het droomhuis van hun opdrachtgevers werkelijkheid wordt in de nieuwe watervilla. De nieuwe bewoners genieten elke dag weer van het gevoel “voor eeuwig op vakantie te zijn”.

De opdrachtgevers van +31ARCHITECTS waren geïnspireerd en gecharmeerd van de even verderop gelegen moderne Watervilla aan de Omval die +31ARCHITECTS een paar jaar eerder had ontworpen. Ook de opdrachtgevers wilden een moderne watervilla laten bouwen die de relatie tussen wonen en water zou maximaliseren. Het eindresultaat is een strakke en moderne dubbellaagse watervilla die aan de waterzijde wordt gekenmerkt door een filmframe-achtige glazen façade.

In deze watervilla worden aan de waterzijde de grootst mogelijke glazen schuifpuien toegepast, waardoor een geweldig onbelemmerd zicht is op de Amstel vanuit het woongedeelte en keuken. Om de relatie met buiten nog meer te versterken is er over de gehele lengte een drijvend terras aan de woonark gekoppeld. De vloer loopt van binnen naar buiten door in dezelfde kleur en hoogte. Hierdoor lijkt niet alleen het woongedeelte visueel groter, maar krijgt de watervilla een duidelijk frame met zijn strakke glazen pui vanaf het water gezien. Het haast ontbreken van een overgang tussen het woongedeelte en het terras geeft een frisse duik in de Amstel een extra dimensie.

Via een zwevende trap, gemaakt van massieve scheepsstalen delen, daal je door een grote open vide vanaf begane grond af naar het souterrain waar de slaapkamers en badkamers zich bevinden. Een groot raam, dat is geplaatst naast de vide, zorgt ervoor dat er een explosie van daglicht tot diep in het souterrain door dringt. Er is veel tijd gestopt in het uitwerken van veel details. Aan de waterkant zijn bijvoorbeeld drie grote knik-arm zonneschermen volledig geïntegreerd in de dakrand. Met een druk op de knop schuiven de zonneschermen naar buiten voor een verkoelend effect.

Om de gevel aan de walzijde diepte te geven is er een subtiel gaatjes patroon aangebracht. Door op bepaalde plekken niet te perforeren wordt het huisnummer van de woning zichtbaar. Bij daglicht zijn de gaatjes donkere stippen, terwijl in het donker is deze juist oplichten door een grote LED strip die achter de gevel is geplaatst. ’s Avonds verandert de watervilla hierdoor in een “Star wars-achtige” creatie. De filmframe-achtige glazen façade biedt veel uitzicht op het water maar levert zo af en toe ook een bijzonder inkijkje in het leven van de bewoners. Het is voor de vele voorbijgaande bootjes net een filmrol die als het ware een realityshow afspeelt.

De jury: “Dan Blazer wilde een woonark met vanuit de woonkamer maximaal zicht op het water, alle overige vertrekken verdwenen uit het zicht onder de waterlijn. Zo lang als de hagelwitte ark zelf is, is ook de glazen schuifpui die toegang biedt tot een net zo fors terras dat vrijwel naadloos aan de woonkamervloer verbonden is. De jury was onder de indruk van de flexibele indeling op de benedenverdieping met slimme kastdeuren die dubbel dienst doen als slaapkamerdeur en details waaruit vakmanschap spreekt.”

Andere genomineerden:

Woonschip Jupiter

Woonschark Koophandel

Winnaar Woonboot van het Jaar 2015

Woonark Weesperzijde
Winnaar Woonboot van het Jaar 2015
persmap: 2015
genomineerden: 2015

Woonschip Jupiter

Woonschark Koophandel