Winnaar Woonboot van het Jaar 2019

De winnaar van de Woonboot van het Jaar-verkiezing 2019 is de Amsterdamse woonark Schoonschip!

Uit het juryrapport:

‘Woonark Schoonschip is niet minder dan een primeur (…) voor de Woonboot van het Jaar-verkiezing. Niet eerder beoordeelde de jury een drijvende twee-onder-een-kapper (twee-op-een-bak), met dus ook twee deelnemende gezinnen. Pieter Kool en Stefanie Hakkesteegt bewonen de grootste kant van de ark met hun zoon Kazimir, en naast hen woont Irma Baars met haar dochter Yfke.

(…)

De beide woningen zijn niet veel groter dan wat vroeger een arbeiderswoning genoemd werd (80 en 92 vierkante meter), maar door de hoogte, de inval van het licht en de organisatie van de plattegronden heb je nergens het idee dat er klein of benauwd gewoond wordt. Het is een en al zicht, licht en ruimtelijkheid wat je ervaart. Dat is volgens de jury een knappe prestatie. Kennelijk kun je met slimme ontwerpbeslissingen ook op relatief weinig vierkante meters eigentijds wooncomfort creëren. Of, zoals de bewoners het zelf zeggen: de ruimtes zijn efficiënt, maar dat doet niet af aan de ruimtelijkheid, het woongenot en de uitstraling van het huis. Woningbouwers aan de wal kunnen hier nog iets van leren.

(…)

De optelsom van factoren – het oog voor detail, de zorgvuldige uitvoering, de originele indeling en het samen durven drijven – maakt dat de jury de bewoners zegt dat het gelukt is om met één set ingrediënten twee verschillende ruimtelijke karakters te ontwerpen. (…) Daarom is de drijvende twee-onder-een-kap-ark door de jury unaniem verkozen tot Woonboot van het Jaar 2019.’

Bekijk hier de foto’s van woonark Schoonschip. Hier vind je het volledige juryrapport.

Winnaar Woonboot van het Jaar 2019

Woonark Schoonschip, Amsterdam

Winnaar Publieksprijs 2019

Woonark Courage, Utrecht
persmap: 2019
genomineerden: 2019