Woonark Courage, Utrecht

Woonark Courage in Utrecht

Woonark Van Damme, Amersfoort

woonark Van Damme in Amersfoort

Woonark Schoonschip, Amsterdam

Woonark Schoonschip
Pieter Kool & Stefanie Hakkesteegt en Irma Baars

Locatie
Johan van Hasseltkanaal, Amsterdam

Type
Woonark

Gebouwd
2019

Ontwerp
Architect: John Kusters
Interieur: Carbon Studio

Foto’s
Arjan van der Vegt

Een primeur voor de Woonboot van het Jaar-verkiezing: een drijvende twee-onder-een-kap, met dus ook twee deelnemende gezinnen. Pieter Kool en Stefanie Hakkesteegt bewonen de rechterkant van de ark met hun zoon Kazimir, en aan de linkerzijde woont Irma Baars met haar dochter Yfke.

John Kusters ontwierp de buitenkant; het interieur en trappenhuis zijn ontworpen door Carbon Studio uit Amsterdam. De woonwensen van beide huishoudens liepen uiteen, maar toch is het gelukt om met één set ingrediënten twee verschillende ruimtelijke karakters te ontwerpen. Beide woningen oriënteren zich op het vrije zicht over het water, en bij beide huizen is de glazen pui zó ontworpen dat de gezinnen dat water ook optimaal beleven. De zonnepanelen, die als een soort zwevende overkapping boven de woning geplaatst, geven de woning iets boot-achtigs – net zoals de bogen van de leuningen op alle steigers.

Omdat Irma’s huis kleiner is, koos zij voor een ruimtelijk rationelere en overzichtelijkere opzet met zichtlijnen richting het water en de steigerkant. Opvallend is de verzorgde detaillering, zoals de latten die de trap van de rest van de ruimte scheiden en over de drie verdiepingen heen lopen. Het huis van Stefanie en Pieter is wat complexer georganiseerd, vanuit een aaneenschakeling van gedefinieerde ideale plekken en ongedefinieerde tussenplekken. Zo is bijvoorbeeld het idee ontstaan om het trappenhuis midden in de woning te plaatsen. Het huis geeft zich gelaagder bloot.

Hoewel wonen op het water beide gezinnen vrijheid geeft, verbindt het in dit geval ook. Niet alleen omdat het een twee-onder-een-kap-ark betreft, maar ook omdat de ark deel uitmaakt van de duurzame drijvende woonwijk Schoonschip – met alle groene ambities en vooral veel sociale duurzaamheid tot gevolg.

Bekijk hier de plattegrond.