Woonark Schoonschip, Amsterdam

Woonark Courage, Utrecht

Woonark Courage in Utrecht

Woonark Van Damme, Amersfoort

Woonark Van Damme
Floor en Vin van Damme

Locatie
Havenweg, Amersfoort

Type
Woonark

Gebouwd
2019 (Spruyt Waterwoningen)

Ontwerp
Floor en Vin van Damme

Een jaar of acht geleden woonden Floor en Vin van Damme nog met hun drie kinderen in een klein arbeidershuisje. Maar het kriebelde. Dus toen de mogelijkheid voorbijkwam om een oud arkje over te kopen, waagden ze de sprong. Met als doel: ooit zelf een ark ontwerpen.

Na een paar jaar op het water waren ze toe aan die eigen ark. Het moest simpel worden: onderaan een blok (betonnen bak), dan een plaat erop (verdiepingsvloer en omloop), daarop weer een blok (bovenste verdieping) en dan afsluiten met een plaat (het dak). Zo min mogelijk verschillende materialen, eenvoudig, duurzaam, onderhoudsarm, en alles moest lijnen. Een visualisatie van bevriende architect Eugene Zaaijer maakte alles stevig en definitief. Van LEGO puzzelden ze een maquette in elkaar die nu in de keuken staat.

Op de oude ark sliepen kinderen in een driepersoons stapelbed, in een kamertje van 2,5 bij 2,5 meter. Ieder een eigen kamer was dus een gigantische wens – en dat betekende dat er in de betonnen bak naast een badkamer en een washok maar liefst vier slaapkamers moesten komen. Eugene kwam met het idee om aan de walzijde een 20 meter lange kastenwand te realiseren, zodat er in de kamers geen kasten nodig zouden zijn. Aan de andere kant van de gang grenzen nu de ruimtes.

Het gezin woont er inmiddels, met veel plezier. Er is al een hoop af, en binnenkort gaan ze ook de keuken zetten. De woning is bijna energie-neutraal, dankzij de 15 hypermoderne zonnepanelen en een warmtepomp. En via twee trappetjes om de omloop – een belangrijk onderdeel van het ontwerp: één houten lijn die helemaal rondom loopt – kom je op een niveau waar je uit het water kunt komen of op een boot kunt stappen. Daarop staat een soort glazen huis, waarvan twee hoeken volledig open kunnen, net als twee grote puien aan de tuinzijde. Ze houden van symmetrie. Dat geeft rust.

Bekijk hier de plattegrond.

Stemmen gesloten: bekijk de genomineerden