Woonschip Levantus, Amsterdam

Woonboot van het Jaar

Woonark De kleine ark ;-), Dordrecht

Woonboot van het Jaar

Woonschip AM58 Concordia, Amsterdam

Woonschip AM58 Concordia
Vera Carasso & Bob van Wely, Oude Houthaven, Amsterdam

Type
Viskotter

Gebouwd
1958 (Scheepswerf Concordia)

Gerenoveerd
2018 (Moed & Van Gulpen, sinds 1 januari 2019 SRF)

Ontwerp
Bob van Wely (BVWELY)

Midden in de Oude Houthaven in Amsterdam ligt de AM58 Concordia, de stoere viskotter van Vera en Bob. Hoewel ze met de huidige naam teruggrijpen op het verleden van het schip (Concordia is de naam van de scheepswerf waar de kotter ooit gebouwd werd), hadden ze de kotter ook gerust naar henzelf kunnen vernoemen: zowel het ontwerp als de bouwbegeleiding komt uit hun eigen koker.

De indeling – met in het achteronder een slaap- en badkamer voor Vera en Bob, en voor in het schip een zelfstandige plek voor hun vier tieners, inclusief eigen opgang, terras en woonkamer met kleine keuken – past helemaal in het moderne concept van flexibel multigeneratiewonen, met oog op de toekomst.

En ook aan de toekomst van de aarde is gedacht: het schip is uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp, een warmteterugwinningsunit, flinke isolatie, ledverlichting, een grijswatersysteem voor de toiletten en een apparaat dat het drinkwater volledig ontkalkt. Vera en Bob verwachten dat de AM58 Concordia daardoor aankomende winter energiepositief zal zijn.

Bekijk hier video’s van de renovatie van de AM58 Concordia. Hier vind je de andere genomineerden van 2018.