Woonschip Levantus, Amsterdam

Woonschip Levantus
Xander de Boer & Roy Straatman, Levantkade, Amsterdam

Type
Franse spits

Gebouwd
1954

Gerenoveerd
2018 (Moed & Van Gulpen, sinds 1 januari 2019 SRF)

Ontwerp
Egbert Duijn

Foto’s
Sanne van Bekkum

De eyecatcher van deze Franse spits is de centrale houten trap van de woonkamer naar buiten. Een verblijfstrap, zoals de architect hem noemt: hij brengt je niet alleen naar een andere verdieping van de Levantus, maar nodigt ook uit om lekker op te gaan zitten en de hele ruimte te overzien. En alsof dat nog niet multifunctioneel genoeg is, herbergt-ie ook een hoop bergruimte.

Het stuurhuis, met aangrenzend terras, is ook zo’n terugtrekplek. De verhoogde randen op het dek leveren een beschut zitje op, waar je heerlijk kunt vertoeven zonder al te veel op te vallen. Verder is dit duurzaam verwarmde schip er echter vooral een met open ruimtes. Dankzij de patio is de keuken lekker licht, en omdat de patio aan de openslaande deuren grenst, gaat binnen in de zomer naadloos over in buiten. Dat is waterwonen zoals het bedoeld is.

Qua interieur valt de eigenzinnige lampenverzameling van de eigenaren op. Die geven de Levantus een karakteristieke uitstraling, net als de verfrissend groene en roze wanden in plaats van het inmiddels zo geijkte wit. Ook mooi: de stille warmtepomp in de technische ruimte, die je helemaal niet hoort als de deur dicht is – de bron hangt op vijf meter diep in het water. Daardoor wordt het wel héél gemakkelijk om te genieten van deze bijzondere plek.

Bekijk ook de andere genomineerden van 2018!

Andere genomineerden:

Woonark De kleine ark ;-), Dordrecht

Woonschip AM58 Concordia, Amsterdam

Winnaar Woonboot van het Jaar 2018

Woonark De kleine ark ;-), Dordrecht

Winnaar Publieksprijs 2018

Woonschip Levantus, Amsterdam
Winnaar Woonboot van het Jaar 2018
persmap: 2018
genomineerden: 2018

Woonark De kleine ark ;-), Dordrecht

Woonboot van het Jaar

Woonschip AM58 Concordia, Amsterdam

Woonboot van het Jaar