Woonschip AM58 Concordia, Amsterdam

Woonboot van het Jaar

Woonschip Levantus, Amsterdam

Woonboot van het Jaar

Woonark De kleine ark ;-), Dordrecht

Woonark De kleine ark ;-)
Maarten & Elize Vroegindeweij, Werf van Schouten, Dordrecht

Type
Woonark

Gebouwd
2018 (Benecke, Domera en 3BM)

Ontwerp
Benno van Luttikhuizen (Kort Geytenbeek)

Fotograaf
Adriaan Verhoeven (Adriaan Verhoeven Fotografie)

In 2014 bivakkeerden Maarten en Elize tweeënhalve week in een caravan om een van de vijf waterkavels te bemachtigen die de gemeente Dordrecht aan particulieren verkocht voor de zelfbouw van een drijvende woning. Na twee jaar papierwerk en nog eens twee jaar bouwen in de avonduren wonen ze nu eindelijk op hun plekje aan de voormalige scheepswerf. De kleine ark ;-) is een feit.

Waterbouwbedrijf Benecke uit Wormerveer maakte het betonnen drijflichaam van deze moderne waterwoning. De rest bouwde Maarten, van huis uit bouwkundig constructeur en eigenaar van een ingenieursbureau, helemaal zelf – eerst prefab in de schuur en op het erf van zijn ouders, en later direct op het drijvende casco. Het resultaat mag er zijn: het huis is energieneutraal, lekker licht door de vele raampartijen, strak vanbuiten en warm en sfeervol vanbinnen.

De naam? Die verwijst naar de enorme Ark van Noach, die tot drie jaar geleden op tweehonderd meter afstand van de kavel van Maarten en Elize lag. Daarbij vergeleken kun je inderdaad van ‘klein’ spreken – maar verder is deze ark er op alle fronten een van formaat.

Hier, hier en hier kun je video’s van deze ark bekijken. Bekijk ook de andere genomineerden van 2018!