Woonschip Vasco, Amsterdam

Woonark Aracana, Amsterdam

Varend Woonschip Actief, Leeuwarden

Woonschip Actief
Michel en Toziena van der Tuuk

Locatie
Oosterkade, Leeuwarden

Type
Varend woonschip (31,5lx5,5b)

Gebouwd en ontwerp
1931 Coops Hoogezand-Sappemeer
2021 Renovatie SRF Harlingen

Foto’s
Marjon Lukje

Ontwerp

Bewoner en Cruiseship schipper Michel wil zelfs als hij niet werkt tóch varen. Maar wel zoals het hoort, en het schip Actief uit 1931 is daarom weer teruggebracht naar haar originele staat. “Kunnen varen met het schip was voor ons een vereiste. Daarnaast moest het eruit zien als een schip, qua lijn zo origineel mogelijk. Dat betekende geen hoge opbouw, onopvallende patrijspoorten in de romp maar toch ook een comfortabel thuis”, zeggen de bewoners Michel en Toziena.

Bouw

Het schip is in 2021 aangekocht, geheel gestript en gerenoveerd door Scheeps Reparatie Friesland. De Actief was makkelijk in te korten door de huid waarin geen popnagels zaten er tussenuit te zagen. Als isolatie is 8cm pur op de scheepshuid aangebracht. Ook de vloer is geïsoleerd met harde kunststof pir platen en daarna bekleed met een pvc-visgraat. De wanden zijn afgewerkt met houten panelen die afgewerkt zijn met twee componenten vulmiddel en daarna zijn geschilderd.

Een zwarte keuken contrasteert mooi in de lichte woonkamer. In het voorschip zijn vier slaapkamers met een aparte badkamer voor de kinderen gecreëerd. Ondanks studie en werk komt het kroost zeer regelmatig thuis op het woonschip, en er komt ook nog weleens wat mee. De slaapkamer van Michel en Toziena, eveneens met een badkamer, is in de voormalige roef. “Dit was wel een puzzel om het passend te krijgen maar het is toch goed gelukt en iedereen heeft een eigen plekje.”

Beide badkamers zijn voorzien van een sanibroyeur en een Homa pomp zorgt voor de afvoer naar het riool. De twee badkamers zijn afgewerkt met epoxy in een zelfgekozen kleur. Tijdens de bouw lukte het ook nog om een ruimte te creëren voor de wasmachine in een soort van bijkeuken. Aan beide zijden van het schip zijn walaansluitingen en afvoeren aangebracht zodat het niet uitmaakt of de Actief aan bakboord of stuurboord afmeert.

Techniek

Tijdens het varen is de Actief zelfvoorzienend met een pellet kachel als moederhaard die zorgt voor warm water en de centrale verwarming. Voor sfeer en extra verwarming staat in de woonkamer een houtkachel. “Daarnaast hebben we een viertal stroomaccu’s en in de voormachinekamer een generator. Onze wens is om in de toekomst zonnepanelen op het dak van de stuurhut te plaatsen zodat we zonder generator kunnen. Even sparen nog.”