Winnaar Woonboot van het Jaar 2021

Woonark Aracana

De DIY woonark Aracana uit Amsterdam mag zich vanaf vandaag officieel ‘Woonboot van het Jaar 2021’ noemen. Aracana wint zowel de vakjuryprijs als de publieksprijs. Volgens de vakjury onderscheidt de woonark van bewoners Martien en Anke Rademakers zich door een prachtige eenheid in vorm, techniek en waterbeleving.

‘Op geheel eigenwijze wijze bedacht Martien om met SIP (Structural Insulated Panel) te gaan bouwen – in plaats van de conventionele houtskeletbouw-constructie. Je gaat letterlijk ver, als je naar Letland gaat om daar te onderhandelen met bouwmaterialen-leveranciers en ze zo goedkoper in te kopen.’ zegt de jury over de winnende waterwoning. Over de prachtige zichtlijnen en doorkijkjes raakt de jury niet uitgepraat. Werkelijk overal sta je in direct contact met het water. ‘Zelfs vanuit de douche zie je door een smalle spleet nog steeds de Bongertbrug, terwijl door een horizontaal raam de zon in je gezicht schijnt.’

Bevriend architect Chris Coepijn wist alle ruimtes in open verbinding met elkaar te ontwerpen. Een van de vele eyecatchers van de ark is de vide met het springnet voor de kinderen, boven de keuken op de eerste verdieping. Als Anke in de werkkamer is, spelen de kinderen dicht bij haar in het springnet boven het hoofd.

De experts zijn aangenaam verrast over slim bedachte verwarmingstechnieken en menen dat woonark Aracana staat voor het waarmaken van je woonwensen. In het juryrapport valt precies te lezen wat de Aracana bijzonder maakt.

De prijsuitreiking door VLOTwaterwonen vond plaats op De Pelikaan in Amsterdam. Martien en Anke ontvingen de felbegeerde oranje reddingsboei als vakjuryprijs. Als publieksprijs ontvingen zij van Rederij Lampedusa een grachtentour. In deze grachtentour delen vluchtelingen verhalen van immigranten uit het heden én verleden. Zij vertellen hoe nieuwkomers Amsterdam al eeuwenlang vormen tot de stad die ze is, en dat tot op de dag van vandaag.

Bekijk hier alle foto’s van woonark Aracana.

Winnaar Woonboot van het Jaar 2021

Woonark Aracana, Amsterdam

Winnaar Publieksprijs 2021

Woonark Aracana, Amsterdam
Juryrapport VLOT-verkiezing Woonboot van het Jaar 2021
persmap: 2021
genomineerden: 2021