Varend Woonschip Actief, Leeuwarden

Woonschip Vasco, Amsterdam

Woonark Aracana, Amsterdam

Woonark Aracana
Martien, Anke, Duuk en Teije Rademakers

Locatie
Buiksloterdijk, Amsterdam

Type
Woonark (20lx7b)

Gebouwd
2019-2021

Ontwerp:
Architect Chris Coepijn

Bouw
Casco: Hercules
Afbouw: Martien Rademakers

Foto’s
Henny van Belkom

Ontwerp

Je gaat letterlijk ver, als je naar Letland gaat om daar bouwmaterialen goedkoper in te kopen. Bewoners Martien en Anke, beiden opgeleid als bouwtechneut, volgden de Pipi Langkous-strategie (‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’). Martien zegde zijn baan op en ging DIY YouTube-filmpjes kijken. “Wat we absoluut wilden, is een duurzaam huis.”

Bouw

Alles is zelfbouw, behalve het betonnen casco. In plaats van de conventionele houtskeletbouw-constructie, is de zelfdragende buitenwand met SIP (Structural Insulated Panel) opgetrokken. Voordelen: razend snel bouwen, dun, licht van gewicht en een zeer hoge isolatiewaarde. De constructieve kern van de woonark en de verdiepingsvloer zijn van CLT (Cross Laminated Timber ofwel kruishout). De reststukken zijn o.a. gebruikt voor de wastafels, de traptreden en de bank in de keuken. Alle ramen zijn van triple glas met een speciale folie die zorgt voor extra isolatie.

Om in een huis van 350 m2 je kinderen niet kwijt te raken, wist bevriend architect Chris Coepijn alle ruimtes in open verbinding met elkaar te ontwerpen. Zo kijkt de vide op de eerste verdieping uit op de keuken. En is de werkkamer onder het springnet voor kinderen in de woonkamer. Een houten wand van 9 meter hoog steekt majestueus door alle verdiepingen heen en in de plinten verschuilen zich speakers. In vrijwel alle ruimten zijn inbouwkasten gerealiseerd van berken multiplex voorzien van Forbo Desktop in verschillende kleuren. “Hierdoor krijgt iedere ruimte een eigen sfeer maar blijft het toch een ‘familie’.”

In de vloer zitten delen beloopbaar glas voor extra daglicht in de benedenverdieping. De schuifpuien aan beide langszijden halen het buitenleven naar binnen. Op de kopse kanten gaan deze over in ramen zodat je overal boten ziet varen. “Door die zichtlijnen en doorkijkjes sta je overal in direct contact met het water en onze zeilboot.”

Techniek

De woonark is gasloos en heeft zonnepanelen. Om warmte op te wekken zijn er drie bronnen met als kern een buffervat van 1500L. Op verschillende plaatsen hangen heat pipes aan de gevel die van maart tot oktober voorzien die het warmteverbruik. Er is een warmtepomp van 6kW geïnstalleerd, die zijn warmte onttrekt aan het buitenwater. En een 25kW hout/CV-kachel kan bijspringen voor de extreem koude dagen als de andere bronnen tekort schieten.