Woonschip Antoinette

Woonark Mans

Woonark Wind & Waterliede

Woonark Wind & Waterliede
Rick Steinmann en Marieke van der Klink

Locatie
Lieoever, Haarlem

Type
Woonark (15,50×6,10m)

Gebouwd
2022

Ontwerp:
Minks Ontwerp, Sneek

Bouw
Domera, Gouda

Foto’s
Alwin Minks

Woonark Wind en Waterliede in Haarlem
Onze volgende woonplek moest een kleiner huis, een grotere tuin en aan het water wonen combineren. Na een zoektocht van ruim twee jaar liepen we bij toeval tegen een woonark met een prachtige tuin aan. De ark was duidelijk niet de modernste, maar bood zeker kansen. De tuin en opstallen gaven de doorslag.

Het betekende een volstrekt nieuwe markt voor ons. Wilden we de bestaande ark vervangen en een nieuwe laten maken? Door wie dan, waar en hoe? Zeker voor niet-ervaren waterbewoners zoals wij, was de zoektocht enorm. Lang verhaal kort: we kwamen uit bij de broers Vroegindeweij en ontwerper Alwin Minks.

Al snel ontstond een prachtig ontwerp. Met een fijne maatvoering waardoor alle functies een goede plek zouden krijgen, en met zowel binnen als buiten duurzame en natuurlijke materialen waardoor de ark mooi zou mengen met de bestaande omgeving. Én een paar geweldige eyecatchers aan zowel de tuin- (een begroeide gevel) als de waterzijde (verrijdbare zonneschermen).

Zo duurzaam mogelijk
Ons idee was meteen te gaan voor een zo duurzame mogelijke ark. Niet alleen qua energieverbruik, maar ook qua bouw en levenscyclus. Voor de betonnen bak van Hercules Floating Concrete zijn nog niet veel duurzamere alternatieven, de bak kan zeker honderd jaar mee.

De opbouw moest van CLT (kruislaaghout) worden. CLT-technologie is zeer energiezuinig en vermindert de behoefte aan verwarming, wat de uitstoot van schadelijke CO2-uitstoot terugdringt. De grote glazen (schuif)puien omvatten driedubbel gelaagd glas (HR+++) en zijn in hout uitgevoerd. De buitengevel is vanaf de CLT opgebouwd met 120 mm PIR-isolatie en bamboe of cortenstaal. Deze beide laatste materialen zijn sterk gezichtsbepalend en hebben kleuren waardoor de ark goed opgaat in z’n nieuwe omgeving met veel natuur en groen. Aan de tuinzijde is de wandconstructie onderbroken door 25 plantenbakken. Dit ritme van groene planten en cortenstaal zorgt voor een geleidelijke aansluiting van de ark op de tuin.

In de ark is gekozen het CLT op zoveel mogelijk plaatsen in het zicht te houden, afgewerkt met een vernis die verkleuring tegengaat. Voor de vloerbedekking is gekozen voor PVC.

Verwarming en ventilatie
De warmte wordt opgewekt met een lucht-luchtwarmtepomp, die in de zomer ook kan koelen. In ventilatie wordt voorzien door een ClimaRad-systeem dat de buitenlucht via een warmtewisselaar naar binnen leidt en de binnenlucht vervangt. De sanitaire ruimten worden met vloerverwarming en handdoekradiatoren op timers voorzien van warmte; automatisch schakelende ventilatoren zorgen daar voor de juiste vochtbalans. Warm water voor het sanitair wordt aangeleverd via een boiler van 150 liter, zodat ook voldoende voorraad voor het bijzondere bad voorhanden is. In het souterrain en in de kruipruimte is een lekdetectie systeem aangebracht dat in geval van te snel stijgende luchtvochtigheid of rechtstreeks watercontact de hoofdkraan automatisch afsluit.

Zonnepanelen
Op het dak zijn twintig zonnepanelen gelegd van elk 380 Wp, met micro-omvormers waarmee over het jaar gezien nul-op-de-meter wordt gerealiseerd. Alle installaties zijn via een smart-homeverbinding op afstand uit te lezen en te bedienen.

Het stemmen is gesloten