Dolfijn – Vinkeveen

Beschrijving

Ark Dolfijn, Vinkeveen
Willem van Iterson en Conny Kieboom

Type:
Woonark met split level loft
Afm. 18,5×6.00×1,70m

Bouwer:
Post Arkenbouw

Interieur:
Eigen ontwerp
Uitgevoerd door Noud interiors

Brutto vloeroppervlak:
200m2

Woonark Dolfijn

In 2014 kwam een leuke woonark met achterstallig onderhoud op ons pad, liggend aan een overwoekerd schiereiland in Vinkeveen. Een prachtige locatie onder de rook van Amsterdam. Na de eerste bezichtiging waren we verkocht, op deze locatie zouden we onze droom kunnen waarmaken: Zelf een nieuwe watervilla ontwerpen en bouwen.

We startten met het opknappen van de oude woonark en richtten een nieuwe tuin in. Ondertussen hadden we goed de tijd om onze ideeën uit te werken en deze tot in de kleinste details te doordenken. Eerder dan gedacht kwam begin 2016 alles samen. De rente stond laag, ING bleek voornemens te stoppen met watervilla hypotheken én we konden onze oude woonark verkopen. Onze ideeën hadden we inmiddels in een concreet eigen ontwerp uitgewerkt en na een offerte ronde onder gerenommeerde arkenbouwers in Nederland kozen we voor Arkenbouw Post Marknesse B.V.. Bij deze aannemer hadden we een goed gevoel.

Duurzaamheid in alle opzichten
Het belangrijkste uitgangspunt van ons ontwerp was dat het een watervilla klaar voor de toekomst moest worden. Volledig gericht op duurzaamheid, onderhoudsvrij, energiezuinig en zoveel mogelijk zelfvoorzienend in energie met zonnepanelen en een warmtepomp. En dat hield in, geen gas aansluiting meer, ook niet als back-up.

Grote splitlevel loft
We wilden buiten zoveel mogelijk binnen beleven, contact houden met de waterlijn op onze ligplaats en “oeverloos” in onze ark kunnen rondlopen. Dus geen doodlopende gangen en gesloten kamers. Dit resulteerde in een grote splitlevel loft met aan de ene zijde een gesloten gevel voor privacy en aan de andere zijde een lange glasgevel van 18,50 meter op het zuidwesten. Door de enorme glasgevel kunnen we optimaal genieten van ons vrije uitzicht en stroomt een zee van licht onze ark binnen. Het exterieur moest aansluiten bij onze siergrassentuin en zoveel mogelijk opgaan in de natuur. We kozen voor gevelbekleding van onderhoudsvrij western red cedar wat in de loop van de tijd prachtig grijs verkleurd. Door te werken met verticale delen uit één lengte en wisselende breedtes wordt de hoogte van de watervilla benadrukt.
Omdat we veel glas op het zuidwesten hebben, kozen we voor verplaatsbare aluminium shutters die een dubbele functie hebben. Overdag gebruiken we de shutters voor zonwering en ’s nachts voor verduistering. Door de combinatie van de horizontale shutters met de verticale western red cedar gevelbekleding ontstaat een spannend lijnenspel.

De kracht van eenvoud
We houden van eenvoud, natuurlijke materialen en kleuren. Het fundament van onze watervilla hebben we daarom zoveel mogelijk laten spreken. Hierdoor is het exterieur en interieur een combinatie van industrieel en Scandinavisch design geworden. Veel glas, staal, beton, aluminium en hout.
De splitlevel loft bestaat uit twee woonlagen met een totaal vloeroppervlakte van ca. 200m2. De woonlaag is in feite een rechthoekige doos met daarin een losse kubus. Deze kubus is zo gepositioneerd dat er vanzelf plekken zijn ontstaan welke, indien nodig, afsluitbaar zijn met schuifdeuren. Deze schuifdeuren zijn onzichtbaar in de wanden van de kubus geïntegreerd. Hiermee kun je privacy creëren voor de master bedroom, de dressing en sanitaire ruimtes. Doordat de kubus los in de open ruimte staat, kun je continue rondlopen waardoor je de watervilla groter beleeft dan dat hij werkelijk is.

Nautische knipoog
In de badkamer, onze “spa”, maakten we een nautische knipoog met originele patrijspoorten waardoor we vanuit het bad uitzicht op het water en de tuin hebben. En ook een shoot in de badkamer naar de wasruimte in het souterrain mocht niet ontbreken. Een praktische wens van degene die bij ons de grootste hekel heeft aan opstapelend wasgoed.

Optimale woonruimte
Om in de splitlevel loft zo praktisch en optimaal mogelijk gebruik te maken van de open ruimte, hebben we aan de gesloten gevelzijde een kastenwand van 18,50 meter gerealiseerd. In deze kastenwand zijn een boekenkast, keuken, garderobe en een dressing gecreëerd. Het woord rommel hebben we uit ons woordenboek geschrapt, want opbergruimte hebben we nu genoeg. In het souterrain zijn een wasruimte, technische ruimte, geïntegreerde schuur, logeer- en opslagruimte gesitueerd. Hier zijn we nu nog druk bezig met schilderwerkzaamheden, want onze watervilla is nog “kersvers”.

Klaar voor de toekomst
Op 23 november 2016 werd onze nieuwe watervilla in Vinkeveen afgeleverd en op oudejaarsavond zijn we er in getrokken. Een mooiere start van 2017 konden we ons niet wensen, wonen in onze droom.
Apetrots zijn we op onze nieuwe watervilla, omdat alles wat we van te voren als uitgangspunt hadden bepaald, daadwerkelijk hebben waargemaakt. Door creatief te denken en handelen, zijn wij klaar voor de toekomst!

Andere genomineerden:

Robbedoes – Amersfoort

B18 – Amsterdam

Winnaar Woonboot van het Jaar 2016

Robbedoes – Amersfoort

Winnaar Publieksprijs 2016

Dolfijn – Vinkeveen
Winnaar Woonboot van het Jaar 2016
persmap: 2016
genomineerden: 2016

B18 – Amsterdam

Robbedoes – Amersfoort